Zurich

Google Search

Google

Welcome...

Dear Friend! on this website i am about to present some useful links and summaries regarding our present studies. i hope u find it auxiliary. i wish u a pleasant stay on this website... O.H. 4 further infos visit: http://oliverhannak.blog.hu or http://oliverhannak.spaces.lives.com

the apple blog

Nincs megjeleníthető elem

hannakdesign rss

Nincs megjeleníthető elem

Firefox

Linkblog

Bush aláírta a vízummentességet

2007.08.06. 08:55 :: oliverhannak

Népszabadság • Horváth Gábor   • 2007. augusztus 6.
Magyarország az első kedvezményezettek között lehet, de Amerikába akkor sem úgy fogunk utazni, mint Ausztriába.

Az amerikai elnök pénteken aláírta azt a biztonságitörvény-csomagot, amelynek része a vízummentesség új kritériumainak meghatározása. A szöveg tükrözi a külföldiek beutazásával kapcsolatos amerikai aggodalmakat, és a téma szakértői úgy látják, továbbra sem egyértelmű, mely országokra és mikortól fog kiterjedni a vízummentesség. A Magyar Amerikai Koalíció (HAC) szerint a törvény nem elég rugalmas, és nem terjeszti ki a vízummentességet új államokra. Az erőteljesen lobbizó szervezet élén álló Maximilian Teleki szerint a törvény ezzel együtt előrelépés: immár nem az a kérdés, hogy Magyarország bekerül-e a kedvezményezettek közé, hanem az, hogy mikor. Washingtonban egyébként az a hír járja, hogy Magyarország az elmúlt hónapokban már teljesíti a vízumkérelmek visszautasításának új, háromról tízszázalékosra emelt kritériumát. Ha ez a szeptember végén záruló egész 2007-es amerikai pénzügyi évre igaz, akkor hazánk az elsők között csatlakozhat a vízummentességi programhoz, ami kétségtelenül jelentős külpolitikai sikernek számítana. Szerencsés esetben nem kizárt, hogy a vízummentesség a magyar állampolgárok számára már 2008 elején vagy közepén életbe lép.

Az viszont nemcsak a magyar, de a lengyel kormánynak is kudarc lenne, ha térségünkből elsőként csupán a már 2006-ban is a tízszázalékos küszöb alatt maradt csehek és észtek kapnának vízummentességet. (Megint más kérdés, hogy a 2006-ban 9,4 százalékon lévő csehek technikai okokból 2007-re akár a limit fölé is kerülhetnek.) Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő a hét végén honfitársait okolta a nehézségekért: - A lengyelek még mindig nem jönnek időben vissza az Egyesült Államokból, és most ezért fizetünk - mondta. A csehek sem elégedettek, mert - mint a prágai külügyminisztérium szóvivője említette - a pályázó országok közvetlenül nem tudják befolyásolni a vízumkérelmek amerikai viszszautasítási arányát.

Az alkudozásnak még nincs vége. A törvény aláírásakor Bush elnök is arra utalt, hogy nem tartja elég rugalmasnak a szabályozást, és folytatni kívánja az egyeztetéseket az USA legszorosabb szövetségeseinek a programba való bevonása érdekében. A színfalak mögött már a Képviselőház Tom Lantos vezette külügyi bizottsága a törvény módosításán dolgozik. A HAC is addig folytatja kampányát, amíg Magyarország ténylegesen nem csatlakozik a programhoz.


Ugyanakkor a törvényhozásban néhányan az egész vízummentességi programot el akarják törölni. Arra hivatkoznak, hogy az Európában vagy másutt élő muzulmánok között terroristák is lehetnek. A törvény a biztonsági aggodalmakat az Ausztráliában már működőhöz hasonló, internetes adatszolgáltatás bevezetésével igyekszik kezelni. Az Amerikába belépni szándékozóknak két nappal az utazás előtt kell majd megadniuk adataikat, s ezeket egybevetik a terrorizmussal gyanúsítottak adatbázisával. Egyes jelekből, például abból, hogy az amerikaiak kíváncsiak a repülőgépen disznóhúsmentes vagy vegetáriánus menüt választókra, arra lehet következtetni, hogy az FBI a konkrét gyanúsítottakon túl a terroristákra felállított profil alapján próbálja meg szűrni az utazókat: a legnagyobb kockázatot azok a fiatal mohamedánok jelentik, akik radikális hitszónokok ellenőrzése alá tartozó mecseteket látogatnak. Vagyis Amerika a vízummentességet egészen másként képzeli, mint a schengeni egyezmény révén egyre inkább "határok nélküliséget" élvező Európa.

Az Egyesült Államokba a tengerentúlról beutazó külföldiek aránya 2001-et követően 17 százalékkal csökkent, miközben a világ más részein 20 százalékkal nőtt a határátlépések száma. A vízummentességért jelenleg mintegy húsz ország áll sorba, köztük Dél-Korea, Izrael, Törökország, Brazília vagy az eredeti programból a korábbi, háromszázalékos elutasítási ráta fölé kerülésért kizárt Argentína és Uruguay. Az is biztosra vehető, hogy a program bővítése másoknak is meghozza a kedvét. Az amerikaiak problémája tehát nem az, hogy a magyarok vagy a lengyelek vízummentességet szeretnének, hanem az, hogy a fél világ.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ibs-b.blog.hu/api/trackback/id/tr13133287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása