Zurich

Google Search

Google

Welcome...

Dear Friend! on this website i am about to present some useful links and summaries regarding our present studies. i hope u find it auxiliary. i wish u a pleasant stay on this website... O.H. 4 further infos visit: http://oliverhannak.blog.hu or http://oliverhannak.spaces.lives.com

the apple blog

Nincs megjeleníthető elem

hannakdesign rss

Nincs megjeleníthető elem

Firefox

Linkblog

Gripen-ügy

2007.09.12. 09:16 :: oliverhannak

Forrás: Népszabadság - Szőcs László

A svéd állami televízióban bejelentették: már Magyarországon is nyomoznak a Gripen-ügyben. Christer van der Kwast svéd államügyész megalapozott korrupciós gyanúról, nem pedig rutineljárásról beszél - de konkrétumokat brüsszeli tudósítónknak egyelőre nem említett.

Megvesztegette-e a Gripen vadászgépeket gyártó brit BAE Systems és a svéd Saab az Orbán-kormány idején a magyar döntéshozókat annak érdekében, hogy őket válasszák? Továbbá: állt-e megvesztegetés annak hátterében, hogy a Medgyessy-kabinet idején drágábbra módosították a Gripen-szerződést? Ezek lehetnek azok a kérdések, amelyek a svéd ügyészséget foglalkoztatják.

Christer van der Kwast svéd államügyész kedden lapunknak megerősítette: hazánkban is vizsgálatot kezdett, mégpedig a már eddig is vizsgált cseh szállal összefüggésben.

- Természetesen megalapozottan gyanítom, hogy bűncselekmény történt önöknél is, de nevekkel, időpontokkal, egyéb részletekkel egyelőre nem szolgálhatok - mondta, hozzátéve: nem találgat, hogy mikor tudhatunk majd többet. - Irathalmon kell átrágnom magam, és attól is függ mindez, hogy mennyire segítenek információkkal - fogalmazott.

Mint júniusban már megírtuk, a botrányt egy svéd televíziós riport robbantotta ki, amely szerint cseh hivatalnokokat hárommilliárd svéd korona (27 milliárd forint) kenőpénzzel bírtak jobb belátásra. A csehek vásárlási szándéka végül lízing-üzletté alakult. Dél-Afrika az egyetlen ország, amely közvetlenül vásárolt a "griffmadarakból". A tervek szerint Ausztria is ezt tette volna, de végül a közös európai fejlesztésű Eurofighter mellett döntött. A gyanú szerint itt is előfordult vesztegetések ügyében parlamenti különbizottság folytat vizsgálatot Bécsben. A svéd riport gyanúba keverte Alfonz Mensdorff-Pouilly grófot, aki lobbistaként nyolcmilliárd dollár kenőpénzt kaphatott.

A Vadai Ágnes államtitkár vezette hazai vizsgálóbizottságnak elvileg még a héten kell letennie jelentését az asztalra, de az államtitkár engedélyt kért és kapott a miniszterelnöktől arra, hogy október 15-ig dolgozhassanak. Az Orbán-kormány 2001-ben mindenkit meglepő módon döntött a Gripen JAS gépek beszerzéséről, amelyek közül 11 van hazánkban, 2003-ban pedig a Medgyessy-kabinet úgy módosította a szerződést, hogy 80 milliárd forinttal növelte hazánk kiadásait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ibs-b.blog.hu/api/trackback/id/tr81163404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása